Историјат

ВАЖНИЈИ ДОГАЂАЈИ И ДАТУМИ КОЈИ СУ ОБЕЛЕЖИЛИ 67. ГОДИНА РАДА ЦЕНТРА ЗА ЛИКОВНО ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ ВОЈВОДИНЕ И

САРАДЊА СА УДРУЖЕЊИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА У ЗЕМЉИ И ИНОСТРАНСТВУ

од 1954. до октобра 2021.године

1954.

 

Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине, основан је 16. маја 1954, а уписан у регистар удружења грађана 22.01.1982. године

-На оснивачкој скупштини Друштва ликовних педагога Војводине изабрана је Комисија за дечји цртеж и изложбе, која после две године израста у Центар

-Отворена прва изложба ликовних радова деце Војводине, прве изложбе су биле општег карактера

1955.

 

-Прво студијско путовање сарадника и ликовних педагога на венецијански Бијенале, а наредних година путовања у Аустрију, Грчку, Мађарску, Чехословачку, Бугарску, Совјетски Савез, Француску,Источни и Западну Немчаку, Либан, Египат, Тунис…до 1991. ликовни педагози су на тај начин стицали увид у културу и ликовну баштину многих земаља.

1956.

 

-Отворена је прва изложбе ликовних радова деце Југослације (првих шест је посвећено илустрацијама текстова за децу писаца из свих шест република, а затим актуелним темама и проблемима из ликовне педагогије).

1957.

 

-Освојене прве медаље за цртеже на међународним изложбама у Индији и Јапану.

1958.

-У сарадњи са Змајевим дечјим играма отворена је прва изложба илустрација Змај Јовиних песама за децу, од тада се изложба традиционално отвара почетком јуна сваке године.

-Емина Чамо Лорбек и Богомил Карлаварис изабрани су за Национални комитет INSEA као делегати Војводине. Богомил Карлаварис је касније био члан Светског комитета, а у неколико мандата председник Националног комитета INSEA за Европу, Африку и Блиски исток.

1959.

-Отворена прва изложба “Нацрт за сцену, костим, маску“ у оквиру Мајских игара у Бечеју. Од 1993. године ова изложба се отвара у оквиру Стеријиног позорја у Српском народном позоришту у Новом Саду. До сада је организовано 60 изложби.

1960.

-Отворена прва изложба ликовних радова омладине Војводине. Ове изложбе се организују до 1997.

1961.

– Почела са радом ликовна радионица са групама деце од 7-9 година.

1962.

-Прва изложба студијских радова ликовних педагога са искуством из наставе ликовног васпитања.

1963.

-Са београдским Институтом за педагошка питања почиње рад у две основне школе у Новом Саду на испитивању корелације између практично-стваралачког и доживљајно-теоретског рада и степена доживљаја уметничког дела

1964.

-Штампана монографија Центра и Друштва поводом десет година рада и додељене плакете истакнутим сарадницима.

1965.

-Отворена Прва међународна изложба “Очима деце света“ уз учешће 16 земаља. Одржано саветовање о проблемима естетског васпитања.

-Штампан први број Билтена са текстовима са међународног саветовања.

Започето истраживање “Ликовни развој истих ученика“, укључено је преко 200 школа из целе Југославије.

1967.

– Отворена инструктивна изложба ликовних радова деце из Демократске Републике Немачке у Новом Саду под називом “Обрада линије и боја“

1969.

-Отворена Друга међународна изложба ликовних радова “Дете у свету“ уз учешће 40 земаља.

-Међународно саветовање са око 300 учесника под покровитељством INSEA-UNESCO.

-Отворена експериментална изложба “Опсервација и приказ простора“

1970.

– Изашао из штампе први број часописа за ликовне педагоге, учитеље и васпитаче “Ликовно васпитање“

1972.

– У Суботици отворена Прва изложба ликовних радова деце предшколских установа Југославије.

 

1974.

– Отворена Трећа међународна изложба ликовних радова деце из 50 земаља.

-Отворена Прва међународна изложба ликовних радова деце предшколских установа.

– Отворена Прва међународна изложба ликовних радова деце “Безбедност у саобраћају“.

– Постављена експериментална изложба “Ликовни развој ученика“ од 1965. до 1974. године.

1976.

– Отворена Прва изложба ликовних радова деце специјалних школа Југославије

– Изашла из штампе збирка текстова “Креативно и ликовно васпитање“ са трећег регионалног конгреса INSEA одржаног 1974. године у Новом Саду.

1978.

– Поводом Године ликовне културе и двадесет година од првог саветовања ликовних педагога Југославије, отворена репрезентативна изложба из збирке Центра у Бања Луци.

1979.

– Отворена прва изложба “Цвеће“ деце Новог Сада и Војводине у сарадњи са Друштвом пријатеља цвећа и зеленила.

1981.

– Отворена Четврта међународна изложба ликовних радова деце из 40 земаља под називом “Спорт гради мостове пријатељства“.

1984.

– Поводом тридесете годишњице Центра штампана монографија “Деца воле чудне ствари“ са песмама познатих писаца за децу и ликовним радовима деце са међународних изложби.

1985.

Директор Центра Милица Спасојевић посетила је на позив Британске амбасаде Уметничку академију у Лондону и неке средње и основне школе.

1986.

– У сарадњи са Културно-историјским друштвом “ПЧЕСА“  (Пролеће на ченејским салашима) отворена је прва изложба “ПЧЕСА“ ликовних радова деце Војводине.

1987.

– Отворена Прва изложба ауторског стрипа ученика Југославије у сарадњи са “Маркетпринтом“.

1992.

Центар је организовао Осмо дечје ликовно бијенале у Народном музеју у Београду.

1993.

– Отворена Прва изложба ликовних радова деце Југославије “Светосавље и наше доба“ у сарадњи са Колом српских сестара Епархије бачке.

1995.

– У Паризу отворена 23. изложба ликовних радова деце Југославије “У природи и о природи“.

– У Дортмунду отворена изложба ликовних радова деце Војводине “Деца и мир“.

1996.

– У Лими, Перу, у сарадњи са друштвом “Арка“ отворена изложба из збирке Центра.

1997.

– У оквиру 14. фестивала омладине у Хавани, Куба, Центар је поставио репрезентативну изложбу ликовних радова деце Југославије.

– Центар се из ОШ “Ђорђе Натошевић“ у Новом Саду, где се налазио од 1956. године сели у просторије у ул. Браће Рибникар 5.

1998.

– У Единбургу, Шкотска, у Галерији “Чесел“ Института за образовање Единбуршког универзитета отворена је ретроспективна изложба “Сцена , маска, костим, лутка“ из збирке Центра.

1999.

Због бомбардовања наше земље изложбе које се традиционално одржавају у мају и јуну нису могле бити одржане. Центар је у склоништима, на тротоарима, на кеју организовао јавни час цртања на којима је учествовало много деце.

– У Питсбургу, Пенсилванија, отворена је изложба “Деца и рат“ од радова насталих за време бомбардовања наше земље.

2000.

-У Тјенцину, Кина, на Међународном дечјем фестивали културе, Центар је поставио репрезентативну изложбу из своје збирке.

– у мају одржана 3. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2001.

– У Градској кући у Дортмунду, Немачка, у организацију Евангелистичке црквене заједнице из Ајхлингхофена, постављена је изложба “Рат и мир“ од цртежа насталих за време бомбардовања.

– Изложба радова деце Дортмунда  у оквиру Дечје недеље

– у мају одржана 4. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2002.

Отворена 10. изложба “Светосавље и наше доба“ на тему “Хришћанство у 21. веку“, 43. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 45. изложба “Илустрација литерарних дела“ посвећена Душану Радовићу у оквиру Змајевих дечјих игара, 16. изложба Пролеће на ченејским салашима “Пруге и возови у Војводини“, Изложба радова “Деца спајају градове“  у оквиру Дечје недеље,16. изложба ауторског стрипа ученика основних школа и 48. изложба деце Југославије “Спорт у нашим срцима“.

– у мају одржана 5. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2003.

Отворена 44. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“, 46. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Песма се речима слика“у оквиру Змајевих дечјих игара, 17. изложба Пролеће на ченејским салашима  “Вашар је био“, Изложба радова деце “Љубав и пријатељство“ у оквиру Дечје недеље, 17. изложба ауторског стрипа ученика основних школа и 49. изложба деце и омладине и 1. међународна изложба на тему “Вода“.

– у мају одржана 6. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2004.

– Поводом 50 година рада Центра отворена је ретроспективна изложба из збирке Центра (1954-2003.), одржана је свечана седница и додељене су јубиларне дипломе члановима и сарадницима.

– Штампана је монографија “50 година Центра за ликовно васпитање“

– Отворена 45. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 47. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Сад ти је дато, сад грли свет“, 18. изложба Пролеће на ченејским салашима  “Румена јабука“, Изложба радова деце Кине и Србије “Зид пријатељства“ у оквиру Дечје недеље, 18. изложба ауторског стрипа ученика основних школа и 50. изложба деце и омладине  Србије и Црне Горе и 2. међународна изложба на тему “Минијатура“.

– у мају одржана 7. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2005.

– Отворена 13. изложба “Светосавље и наше доба“ посвећена годишњици Првог српског устанка, 46. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“у оквиру Стеријиног позорја, 48. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Бајке у боји“ посвећена Хансу Кристијану Андерсену, 19. изложба Пролеће на ченејским салашима  “Село моје“, Изложба радова деце Кубе “Сунце и радост“ у оквиру Дечје недеље, 19. изложба ауторског стрипа ученика основних школа и 51. изложба деце и омладине Србије и Црне Горе и 3. међународна изложба на тему “Репрезентативно уметничко дело као мотивација за дечји ликовни израз“.

– у мају одржана 8. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2006.

– Отворена 14. изложба “Светосавље и наше доба“ на тему “Наше писмо-ћирилица“, 47. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“,

49. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Песмо моја окити се цветом!“, 20. изложба Пролеће на ченејским салашима “Земљорадња у Војводини“, Изложба радова деце Републике Словачке и деце Србије “Моје место у мом месту“ у оквиру Дечје недеље, 20. изложба ауторског стрипа ученика основних школа и 52. изложба деце и омладине Србије и Црне Горе и 4. међународна изложба на тему “Природа и облик“.

– у мају одржана 9. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2007.

– Отворена 15. изложба “Светосавље и наше доба“ посвећена Николи Тесли, 48. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“,

50. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Ршум у мојој глави“,

51. изложба Пролеће на ченејским салашима “Ловство у Војводини“,

Изложба инспирисана културним наслеђем и обичајима Русина у оквиру Дечје недеље, 21. изложба ауторског стрипа ученика основних школа и

53. изложба деце и омладине Србије и 5. међународна изложба на тему “Моја породица“.

– у мају одржана 10. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2008.

– Отворена 16. изложба “Светосавље и наше доба“ на тему “Вера и екологија“, 49. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“,

51. изложба “Илустрација литерарних дела“ ,

22. изложба Пролеће на ченејским салашима “Баштованство у Војводини“,

Изложба инспирисана културним наслеђем и обичајима Румуна у оквиру Дечје недеље, 22. изложба ауторског стрипа ученика основних школа и

54. изложба деце и омладине Србије и 6. међународна изложба на тему “Шта ћу бити кад одрастем“.

– у мају одржана 11. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2009.

– Центар се у јулу сели у нове просторије у ул. Војводе Путника 1. (Дом учитеља), уређује дечју ликовну галерију и збирку смешта у адекватни депо.

– Издата је пригодна монографија поводом 55 година рада Центра.

-Отворена 17. изложба “Светосавље и наше доба“ на тему “Црква и породица“, 50. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“,

52. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Аој крила, кад би моја била“ у оквиру Змајевих дечјих игара, 23. изложба Пролеће на ченејским салашима “Фолклор у Војводини“,

Изложба радова деце Мађарске у оквиру Дечје недеље, 23. изложба ауторског стрипа ученика основних школа и 55. изложба деце и омладине Србије и 7. међународна изложба на тему “Мој завичај“.

– у мају одржана 12. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2010.

-Отворена 18. изложба “Светосавље и наше доба“ на тему “Господе, отвори врата душе моје“, 51. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“у оквиру Стеријиног позорја, 53. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Мудре књиге кад полете летом“ , 24. изложба Пролеће на ченејским салашима  “Сточарење у Војводини“,

Изложба радова деце Јапана и деце Србије у оквиру Дечје недеље, 24. изложба ауторског стрипа ученика основних школа, 56. изложба деце и омладине Србије и 8. међународна изложба на тему “Деца и спорт “и

1. изложба “Свет маште“ радова деце и омладине ометене у развоју из Дома Ветерник.

– у мају одржана 13. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2011.

-Центар се у мају сели у ПЦ “Аполо“, Трг слободе 3, у неадекватне просторије, губи галерију.

– Отворена 19. изложба “Светосавље и наше доба“ на тему “Господ је светлост живота мога“, 52. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“,

53. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Питам се питам“у оквиру Змајевих дечјих игара , 25. изложба Пролеће на ченејским салашима “Виноградарство и винарство у Војводини“, Изложба радова деце Словеније у оквиру Дечје недеље, 25. изложба ауторског стрипа ученика основних школа, 57. изложба деце и омладине Србије и 9. међународна изложба на тему “Заштићена природна добра Србије“ и 2. изложба “Свет маште“ радова деце и омладине ометене у развоју из Дома Ветерник.

– у мају одржана 14. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2012.

– Отворена јубиларна 20. изложба “Светосавље и наше доба“, 53. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“у оквиру Стеријиног позорја, 55. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Им л’ лепше шта на свету од осмеха мог“ у оквиру Змајевих дечјих игара, 26. изложба Пролеће на ченејским салашима  “Кукуруз, жуто злато Војводине“, Изложба радова деце Мексика и деце Србије у оквиру Дечје недеље, 26. изложба ауторског стрипа ученика основних школа, 58. изложба деце и омладине Србије и 10. међународна изложба на тему “Храна од давнина оку је милина“и 3. изложба “Свет маште“ радова деце и омладине ометене у развоју из Дома Ветерник.

– у мају одржана 15. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2013.

– Због финансијских потешкоћа Центар више није у могућности  да плати закуп просторија. Центар се привремено сели у ул. Цвећарска 22, где добија просторије за канцеларију без обавезе плаћања закупа, а збирка радова се чува у неадекватним условима у гаражи.

– Отворена 21. изложба “Светосавље и наше доба“ на тему “Милански едикт и слобода за хришћане“, 54. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 56. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Поздрави ми све на овом свету“ у оквиру Змајевих дечјих игара, 27. изложба Пролеће на ченејским салашима  “Воћарство“, 27. изложба ауторског стрипа ученика основних школа, 59. изложба деце и омладине Србије и 11. међународна изложба на тему “Народна ношња и плесни фолклор“и 4. изложба “Свет маште“ радова деце и омладине ометене у развоју из Дома Ветерник.

– у мају одржана 16. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2014.

– Отворена 22. изложба “Светосавље и наше доба“ на тему “Идите и научите све народе“, 55. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 57. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Где су људи добре ћуди, песма с’ ори“ у оквиру Змајевих дечјих игара, 28. изложба Пролеће на ченејским салашима  “Лепа ката“, 28. изложба ауторског стрипа ученика основних школа , 60. изложба деце и омладине Србије и 12. међународна изложба на тему “Црвено, волим те црвено“ и 5. изложба “Свет маште“ радова деце и омладине ометене у развоју из Дома Ветерник.

– у мају одржана 17. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2015.

– Отворена 23. изложба “Светосавље и наше доба“, 58. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “ Штогод више читаш, све си већи, јачи “- „све што расте“ у оквиру Змајевих дечјих игара, 56. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 29. изложба Пролеће на ченејским салашима  “Коњи врани“, 61. изложба деце и омладине Србије и 12. међународна изложба на тему “Кретање“, и 29. изложба ауторског стрипа ученика основних школа

2016.

– Отворена 24. изложба “Светосавље и наше доба“, 59. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “ Песма иде кроз свет цео “ у оквиру Змајевих дечјих игара, 57. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 62. изложба деце и омладине Србије и 13. међународна изложба на тему “Геометријски дух“, и 30. изложба ауторског стрипа ученика основних школа

2017.

– Отворена 25. изложба “Светосавље и наше доба“ на тему „Свети Сава“, 60. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Пипи дуга чарапа“ у оквиру Змајевих дечјих игара, 58. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 63. изложба деце и омладине Србије на тему “Уметност на и од папира“.

2018.

– Отворена 26. изложба “Светосавље и наше доба“, 61. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “ Ко хоће да доживи чуда, мора веровати да она постоје “ у оквиру Змајевих дечјих игара, 59. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 64. изложба деце и омладине Србије и 16. међународна изложба на тему Графика као вид дечјег ликовног изражавања “Кад се прсти умажу графичком бојом“, и 31. изложба ауторског стрипа ученика основних школа

2019.

– Отворена 27. изложба “Светосавље и наше доба“, 62. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Деца могу да полете “ у оквиру Змајевих дечјих игара, 50. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 65. изложба деце и омладине Србије на тему „Линија“, и 32. изложба ауторског стрипа ученика основних школа

2020.

– Отворена изложба из колекције Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине на тему “Цвеће“, Отворена 28. изложба “Светосавље и наше доба“ у онлајн формату , 63. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “ Мали принц “ у оквиру Змајевих дечјих игара, Реализована ликовна радионица за децу и омладину на тему „Рециклирана скулптура“, 61. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, Отворена изложба „Плаката“ из колекције Центра,  66. Изложба деце и омладине Србије на тему „Њено височанство светлост“, и 33. Изложба ауторског стрипа ученика Србије, Реализована ликовна радионица за децу и омладину на тему „Календар Града- деца Граду Новом Саду“

2021. (октобра)

Реализована 29. изложба “Светосавље и наше доба“ у онлајн формату , 64. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Позив“ у оквиру Змајевих дечјих игара, отворена 62. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја

Поводом Дана светог Саве (школске славе), реализована изложба најуспешнијих радова 29. ликовног конкурса „Светосавље и наше доба”, на тему „Задужбине Немањића” из колекције Центра за ликовно постављена у излозима Градске библиотеке у Новом Саду (Одељења „Ђура Даничић” и Дечјег одељења) у Дунавској улици.

У фебруарском издању часописа за децу „Невен“, објављени су ликовни радови деце из колекције Центра за ликовно.

У фебруарском издању часописа за децу „Мали Невен“, објављени су ликовни радови деце на тему „Календар Града- Деца Граду Новом Саду“, настали у организацији  Центра за ликовно.

Ретроспективна изложба „Графике са краја прошлог века“из колекције Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине у галерији Новосадског дечијег културног центра – Културне станице „Млин“, Нови Сад

Отворена 31. Изложба ликовних радова деце Србије на тему „Стари занати“

 

Емина Чамо Лорбек

 Ева Феди

Љубица Танкосић