Историјат

ОСВРТ НА 69. ГОДИНА РАДА ЦЕНТРА ЗА ЛИКОВНО ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ ВОЈВОДИНЕ  У НОВОМ САДУ

ОСНИВАЊЕ ЦЕНТРА

Центар за ликовно васпитање деце и омладине јесте једно од најстаријих удружења за ликовно  стваралаштво деце и омладине , основано 16. Маја 1954. године управо у Новом Саду /Србији, некадашњој Југославији, а о чему сведочи бројна сачувана оригинална документација тог времена.  Чињеница је да је Центар након свог онивања иницирао покретање сличних удружења у свим земљама бивше Југославије, међутим куриозитет је свакако чињеница да је једино новосадски матични Центар удружење које до дана данашњег траје у континуитету пуних 69 (шездесет и девет) година.

ОСНИВАЧИ ЦЕНТРА

Иницијатори оснивања Центра за ликовно су били еминентни уметници и професори Више педагошке школе у Новом Саду Богомил Карлаварис, Јован Солдатовић, Радмила Рис Граовац, Душан Миловановић, а придружили су им се професори средњих школа, наставници, стручни учитељи и десетак апсолвената прве генерације ликовне групе ВПШ (Емина Чамо Лорбек и други). Тих 85 учесника – оснивача изабрало је осим управних одбора и других тела, као и комисију за стручни рад, комисију за педагошка питања, за дечји цртеж и изложбе, за ширење ликовне културе.

САРАДНИЦИ ЦЕНТРА

Током дугогодишњег рада Центар је стекао бројне стручне сараднике, поштоваоце и пријатеље. На његовим међународним стручним скуповима гостовали су и еминентни светски стручњаци из области ликовне културе и педагогије. Они су редовно истицали своје позитивне утиске о организацији рада Центра, његовим активностима и постигнутим резултатима. То их је подстицало на сталну сарадњу и утврђивање односа са Центром који су се годинама успостављали и развијали.

Богату садржину рада у току протеклих година испунили су, пре свега, ликовни педагози –уметници, ентузијасти у свом послу, који су, окупљени око овог Центра настојали да реше многе тешкоће у настави ликовног васпитања. Сматрамо да је Центар много допринео напредовању,

 

осавремењивању наставе ликовног васпитања и афирмацији аутентичног дечјег ликовног стваралаштва у земљи и иностранству, а томе су помогли:

Богомил Карлаварис

Јован Солдатовић

Иван Табаковић

Камило Томпа

Милан Керац

Емина Чамо Лорбек

Алекса Челебоновић

Александар Луковић

Божо Продановић

Стојан Ћелић

Бошко Рисимовић – Рисим

Лазар Вујаклија

Бошко Петровић

Бошко Карановић

Марио Маскарели

Петар Лубарда

Јованка Степанов Келбли

Коста Катић

Милица Спасојевић

Борош Ђерђ

Мирјана Којић

Слободан Којић

Халил Тиквеша

Ботић Александар

Ана Попов

Бела Дуранци

Раша Попов

Душан Попов

Сава Степанов

И многи други.

 

 1. године одржана је прва југословенска изложба дечјих ликовних радова у просторијама Галерије Матице српске.

Такође Центар годинама сарађује са: Градском библиотеком, Академијом уметности, Архивом војводине, Покрајинским заводом за заштиту природе, Српским народним позориштем, Стеријиним позорјем, Предшколском установим „Радосно детињство“, Змајевим дечјим играма, Епархијом бачком, Колом српских сестара, предшколским установама, основним и средњим школама у земљи, региону и иностранству, Спенсом, Новосадским сајмом, Београдским дечјим културним центром, Уницефом, САНУ, ПЧЕСА,  и многим другим установама културе у земљи, региону и иностранству.

 

АКТИВНОСТИ ЦЕНТРА

Своје задатке Центар остварује у следећем:

Прикупљањем, разменом, сређивањем и проучавањем дечјих ликовних радова.

Организовањем ликовних конкурса и изложби различитих по карактеру и намени.

Проучавањем метода ликовног васпитања деце и омладине.

Организовањем путујућих изложби дечјих радова, уметничких дела и репродукција капо и инструктивних изложби с циљњм да се деца и одрасли заинтересују за уметност и развију свој укус.

Организовањем и потпомагањем рада ликовних секција, курсева и ликовних школа за децуи омладину.

Формирањем галерије слика за децу као и галерију дечјих ликовних радова.

Одражавањем саветовања и других облика размене искустава о проблемима васпитања деце посебно на ликовном пољу.

Стављањем дечјих ликовних радова под одређеним условима на располагање научним радницима и наставницима педагозима,  психолозима, уметницима, лекарима, и многим другим, као и установама које интересује васпитање деце и омладине.

 

Центар се традиционално укључује и у акције за заштиту и бригу о деци у сарадњи са организацијама Црвеног крста, Секретаријатом за унутрашње послове, Секретаријатом за саобраћај, Канцеларијом УНИЦЕФ-а и разним другим хуманитарним акцијама.

У време ратних сукоба и разарања, потом и бомбардовања наше земље, Центар је кроз неколико изузетних изложби нагласио свој снажни антиратни став и опредељење за искрене хумане односе међу људима.

Путем организације ликовних конкурса, од самог оснивања Центра, реализују се идеје и иновације у настави водећих ликовнних педагога, потом се  формира и богата збирка дечјих ликовних радова, која данас броји око 1.000.000 радова из преко 110 земаља света.

Ова импозантна и веома вредна колекција  остварена је првенствено кроз организацију тематских изложби и путем учешћа Центра у културним и уметничким манифестацијама намењеним деци, на градским, покрајинским, републичким и међународним нивоима.

Центар на њима учествује изложбама ликовних радова деце и омладине које се формирају у складу са концепцијама ових манифестација међу којима су најзначајније:

Змајеве дечје игре (илустровање текстова и књига писаца за децу)

Мајске игре у Бечеју, а потом Стеријино позорје у Новом Саду, као оквири за изложбе на тему „Маска, сцена, костим и лутка“.

ПЧЕСА (Пролеће на ченејским салашима), изложбе на етно – теме војвођанског поднебља (угашена изложба).

– “Светосавље и наше доба“ у сарадњи са Колом српских сестара Епархије бачке

Изложба ликовних радова деце Србије, традиционална изложба Центра за ликовно васпитање која се одржава од самог оснивања Центра 1954. године, с тим, што је тада била наизменично југословенског и војвођанског нивоа, од 90-тих година само југословенског, па републичког ранга, а од 2003. године добила је међународни карактер.

Тему изложбе одређују стручњаци из области ликовног стваралаштва. Тема се из године у годину

мења, прати наставу ликовног васпитања и обрађује неку тематику из домена теорије форме или историје уметности или прати актуелна светска догађања (у последњих 20- ак година реализоване су следеће изложбе: “Укрштање“, “Rock’n’roll music“, “Спорт у нашим срцима“, “Припрода и облик“ , “Очувајмо припроду“, “Минијатура“, “Репрезентативно уметничко дело као мотивација за дечји ликовни израз“, “Шта ћу бити кад одрастем“, “Моја породица“, “Мој завичај“,“Деца и спорт“ , “Храна од давнина оку је милина“, “Народна ношња и плесни фолколор“,“Црвено, волим те црвено“, “Кретање“, „Уметност на и од папира“, Графика- кад се прсти умажу графичком бојом“ , „Линија“, „Њено височанство светлост“, „Простор у дечјем ликовном изразу“, „Уметничко дело као мотивација за дечји ликовни израз“.

Изложба ауторског стрипа основана је првенствено као Изложба ученика основних школа,  потом због великог интересовања проширена је и право учешћа су добила и деца предшколских установа, а у последње верме због велике заинтересованости ученика средњих школа, конкурс је доступан и овој узрасној групи.

Изложба ауторског стрипа ученика Србије је традиционална изложба Центра за ликовно васпитање која се одржава пуних 33 године. Са годинама одржавања овог ликовног конкурса приметан је све већи квалитет пристиглих радова, што свакако указује на едукативни карактер конкурса које расписује Центар, као и повећан број женске деце које се интересују за форму стрипа, што нам је изузетно драго јер се стрип до сада углавном везивао за мушку популацију.

 

МЕЂУНАРОДНЕ РАЗМЕНЕ

Посебно значајан аспект делатности Центра јесте његова међународна сарадња:

– учешће на међународним изложбама дечјег ликовног стваралаштва

– међународна размена изложби

– сарадња са допунским школама Југословена у земљама Европе

– гостовања Центра по позиву министарстава за културу или просвету појединих земаља; реализовани позиви из Кине, Кубе, Бугарске, бившег СССР-а, …

– посета представника Центра сродним институцијама у свету; на пример Енглеској, Шкотској, Мађарској, Швајцарској, Француској …

– учешћа представника Центра на међународним семинарима (подразумевајући ту и реализацију Конгреса ИНСЕА ’74 у Новом Саду).

Центар сарађује и са институцијама сличног делокруга рада у иностранству. На тај начин је дошло до размене колекција дечјих цртежа деце Јапана које је Центар примио преко Синдиката просветних радника Јапана и Централног одбора Синдиката друштвених служби у земљи. Центар редовно шаље дечје радове на светске изложбе дечјих цртежа у Њу Делхи. Повремену сарадњу Центра одржава са листом „Ле соир“ из Брисела који такође организује светску изложбу дечјих радова. Цртежи из ове збирке, нашле су се у УНЕСК-у као честитке, на изложби у Чилету, Немачкој, Чехословачкој, у Јапану као и у другим земљама које се обраћају за размену дечјих радова.

 

Организујући међународне изложбе, изложбе ликовних радова деце Југославије и Војводине, разменом ликовних радова (по конвенцијама о међународној сарадњи) са другим државама, Центар је стекао богату збирку ликовних радова деце и омладине од око 1000.000 радова из 110 земља света, и то: Индија, Јапан, Кина, Египат, Италија, Француска, Белгија, Холандија, Шпанија, СР Немачка, Чехословачка, Румунија, Мађарска, Пољска, Совјетски Савез, Грчкуа, Либан, Сирија, Тунис, Румунија, Хрватска, Босна и Херцеговуна, Албанија, Словенија, Македонија, Мексико и многе друге.

Сматра се да је то најбогатија збирка дечјих и омладинских радова у Европи.

Радећи на афирмацији стваралаштва деце Југославије у свету, Центар учествује, колекцијама дечјих радова, на свим међународним изложбама, за које добије званичан позив. Резултати учешћа на тим изложбама су веома похвални, јер нема изложбе где наша деца нису освојила највеће награде.

У настојању да својим члановима омогући најнепосредније комуницирање са ремек-делима културне баштине наше и других земаља. Центар је организовао бројне екскурзије и студијска путовања. Поред многих знаменитости наше земље, чланови Центра посетили су и Италију, Француску, Белгију, Холандију, Шпанију, СР Немачку, Чехословачку, Румунију, Мађарску, Совјетски Савез, Грчку, Либан, Сирију, Тунис, Египат, Нордијске земље.

 

ИНСЕА

Међународно друштво за образовање кроз уметност (ИнСЕА) је невладина организација и званични партнер Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСЦО ИнСЕА је настао ј у Паризу јула 1954. године и правно је основан у округу Франклин у држави Охио између 4. фебруара 2009. и септембра 2019. године као непрофитна организација чија је сврха подстицање и унапређење. креативно образовање кроз уметност, дизајн и занатство у свим земљама и промовисање међународног разумевања Чланство у ИнСЕА укључује професионалне и организационе чланове из више од 80 земаља из следећих области интереса: уметничко образовање; уметност; уметност заснована на заједници; еколошка уметност; активистичка уметност; акционо истраживање засновано на уметности; образовање; инклузивно образовање , културно образовање; културно образовање; интердисциплинарни; културолошка различитост; залагање за уметничко образовање, образовање наставника; музејско и галеријско образовање; образовање  за одрживи развој; развој курикулума; професионални развој; истраживања у уметничком образовању; неформално образовање.

 

 1. Богомил Карлаварис, оснивач Центра постаје члан INSEA (националног комитета за Југославију) и са Друштвом ЛПВ и Центром организује конвенције и коначно 1974. године III регионални конгрес INSEA у Новом Саду. У више наврата је председник INSEA за Европу, Африку и Блиски Исток. У два мандата је члан светског конгреса INSEA.

КОЛЕКЦИЈА

Вредност збирке дечјих радова у Центру најбоље доказује коришћење материјала из исте. Дечји радови се уступају свим заинтересованим научним радницима, ликовним педагозима и психолозима на коришћење у сврху научних испитивања.

Овај материјал коришћен је на свим семинарима Центра и Друштва ликовних педагога Војводине као и на семинарима и саветовањима у Љубљани, Приштини, Сарајеву, Шибенику, Ср. Карловцима, Херцег Новом, Бару, Београду и другим местима наше земље. Из збирке Центра коришћени су дечји цртежи као репродукције за најбоље приручнике за наставнике ликовног васпитања, као и за публикације југословенског значаја, часописе  и дневну штампу. Центар је у току рада сарађивао са многим институцијама и обрађивао је разноврсне колекције дечјих ликовних радова и из њих постављао изложбе (Ц.К. Народне омладине Југославије, Мајске дечје игре, Змајеве дечје игре, Југословенске пионирске игре, СУП-изложбе саобраћаја у дечјим цртежима и др.).

У перспективи свог развоја, из ове богате збирке дечјих радова могла би се временом основати стална дечја галерија. Центар жели да даље одржава традиционалне изложбе и да саветовања са ликовним педагозима буде његов стални облик рада. Решењем статуса, односно, материјалне базе Центра, васпитни његов утицај на ширење ликовне културе, његов педагошки и инструктивни утицај дао би, несумњиво, позитивне резултате.

Центар, данас, поред збирке располаже стручном библиотеком, збирком дијафилмова, колекцијом оригиналних графика, изложбом репродукција – што све служи наставницима и школама за подизање квалитета наставе.

Богата збирка Центра доступна је свим научницима, ликовним педагозима, студентима и другим заинтересованим лицима за проучавање проблема наставе и феномена дечјег цртежа. Из ове збирке се бирају ликовни прилози за дечју штампу, књиге, новине, часописе, филмове и дијафилмове, као и за издања поштанских марака.

Поред тога, ликовни педагози спровели су већи број истраживања, како би се унапредила настава ликовног васпитања. Саставни део праћења и проучавања свих стручних питања, чиниле су изложбе ликовних радова ученика од општинских, па преко покрајинских и савезних, до

 

међународних. Ту се постигло веома много. У Војводини/ Новом Саду/ Центру за ликовно, се данас чува можда најбогатија збирка у земљи са преко милион дечјих цртежа. То је неисцрпан извор сазнања о нашим достигнућима у афирмацији стваралаштва, развоју ликовне културе и културе уопште. Збирка Центра се континуирано баштини од 1954. године и поседује континуитет свих изложби у организацији Центра. Колекција је несумњиво део наше, регионалне и светске баштине и културно наслеђе. Из ње се могу читати различити историјски подаци, традиција, начин живота, цивилизацијски развој, осавремењивање наставе, и тако даље. Једном речју збирка Центра без обзира на све привржености или не, представља културно добро не само Новог Сада, већ државе.

НАГРАДЕ

НАГРАДЕ КОЈЕ ЈЕ ДОБИО ЦЕНТАР:

 1. ГОД. ВУКОВА НАГРАДА, БЕОГРАД,
 2. ГОД. ПОВЕЉА И ПЛАКЕТА САВЕТА ЗА СТВАРАЊЕ И БРИГУ О ДЕЦИ, СКОПЉЕ,
 3. ГОД. ОКТОБАРСКА НАГРАДА ГРАДА НОВОГ САДА,
 4. ГОД. ПЛАКЕТА САВЕТА ЗА ДРУШТВЕНО ВАСПИТАЊЕ, НОВИ САД
 5. ГОД. ПРВА НАГРАДА НА МЕЂУНАРОДНОЈ ИЗЛОЖБИ „БИЈЕНАЛЕ ФАНТАЗИЈЕ“ МАТРИН, ЧССР,
 6. ГОД. ЗЛАТНА МЕДАЉА „ЛИДИЧКА РУЖА“ ЗА КОЛЕКЦИЈУ РАДОВА, ЛИДИЦЕ
 7. ГОД. НАГРАДА ЗА КОЛЕКЦИЈУ НА ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ ИЗЛОЖБИ „БИСЕРИ РЕВОЛУЦИЈЕ“,

САРАЈЕВО,

 1. ГОД. ПОВЕЉА ГРАДСКОГ УДРУЖЕЊА ЛИКОВНИХ ПЕДАГОГА СКОПЉЕ
 2. ГОД. ПРИЗНАЊЕ САВЕЗА ЛИКОВНИХ ПЕДАГОГА ЈУГОСЛАВИЈЕ ПОВОДОМ ГОДИНЕ ЛИКОВНЕ КУЛТУРЕ, БАЊА ЛУКА
 3. ГОД. ПЛАКЕТА САВЕТА ЗА СТАРАЊЕ И БРИГУ О ДЕЦИ ЈУГОСЛАВИЈЕ, БЕОГРАД,
 4. ГОД. ПЛАКЕТА МЕЂУНАРОДНЕ ГОДИНЕ ДЕТЕТА УН 1979., ПРИЗНАЊЕ ЗА УСПЕХЕ И ДУГОГОДИШЊИ ДОПРИНОС РАЗВОЈУ ДРУШТВЕНЕ БРИГЕ О ДЕЦИ, БЕОГРАД
 5. ГОД. ПРВА НАГРАДА И ПЛАКЕТА „МЛАДО ПОКОЉЕЊЕ“, БЕОГРАД,

1981, 1982,1983, 1986, 1997.ГОД. ЗАХВАЛНИЦА ЗА УСПЕШНО УЧЕШЋЕ У АКЦИЈАМА „УЛЕПШАЈМО ЦВЕЋЕМ И ЗЕЛЕНИЛОМ НАШ ГРАД И СЕЛА“, ДРУШТВО ЛЈУБИТЕЉА ЦВЕЋА И ЗЕЛЕНИЛА, НОВИ САД

 1. ГОД. ЗАХВАЛНИЦА ЗА ДУГОГОДИШЊУ САРАДЊУ, ПРЕДШКОЛСКА УСТАНОВА РАДОСНО ДЕТИЊСТВО, НОВИ САД
 2. ГОД. МЕДАЉА НА ИНТЕРНАЦИОНАЛНОЈ ЛИКОВНОЈ ИЗЛОЖБИ, ФИНСКА
 3. ГОД. „ИСКРА КУЛТУРЕ“, КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ВОЈВОДИНЕ, НОВИ САД,
 4. ГОД. НАГРАДА ЗМАЈЕВИХ ДЕЧЈИХ ИГАРА, НОВИ САД,

1998, 1992, 1996. ГОД. ДИПЛОМА НА 10. МЕЂУНАРОДНОМ БИЈЕНАЛУ ДЕЧЈЕ ГРАФИКЕ, ТОРУН

 1. ГОД. „БАШТИНИК ВОЈВОДИНЕ“, КУЛТУРНО ИСТОРИЈСКОГ ДРУШТВА, ПЧЕСА, НОВИ САД,
 2. ГОД. ДИПЛОМА ЗА УЧЕШЋЕ НА 14. МЕЂУНАРОДНОМ ЛИКОВНОМ КОНКУРСУ ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ „УВЕК ЗЕЛЕНО, УВЕК ПЛАВО“, ПОЉСКА

2007., 2009. ГОД. ДИПЛОМА И МЕДАЉА ЗА НАЈБОЉУ КОЛЕКЦИЈУ РАДОВА, 7. БИЈЕНАЛЕ ДЕЧЈЕ УМЕТНОСТИ „ОД 5 ДО 10“, УКРАИНА

 1. ДИПЛОМА, ИНТЕРНАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА МЛАДИХ НОВА ЗАГОРА, БУГАРСКА
 2. ГОД.ПРИЗНАЊЕ „ГРБ МЕСТА ЦЕЉЕ“, ЗА ПРОМОЦИЈУ ЛИКОВНЕ КУЛТУРЕ МЛАДИХ, ЛИКОВНА ГАЛЕРИЈА МЛАДИХ, ЦЕЉЕ, СЛОВЕНИЈА
 3. ГОД. ДИПЛОМА ЗЛАТНА ЧЕТКА, ЗА УЧЕШЋЕ НА 32. БИТОЉСКИ МОНТМАРТР, ДЕЧЈИ ЛИКОВНИ СТУДИО „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈЕ“, БИТОЉ, МАКЕДОНИЈА
 4. ГОД. ЗАХВАЛНИЦА ЗА ПОСЕБАН ДОПРИНОС И САРАДЊУ У УЛЕПШАВАЊУ СВЕТА ДЕТИЊСТВА, КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА, НОВИ САД
 5. ГОД. ЗАХВАЛНИЦА ЗА УЧЕШЋЕ НА ЛИКОВНОМ КОНКУРСУ ДЕЧЈЕГ ЛИКОВНОГ СТУДИЈА „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈЕ“, БИТОЉ, МАКЕДОНИЈА
 6. ГОД. ЗАХВАЛНИЦА ЗА УСПЕШНУ САРАДЊУ У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ И ОБРАЗОВАЊА, СРПСКА ЧИТАОНИЦА –ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА, НОВИ САД
 7. ГОД. ЗАХВАЛНИЦА ЗА УСПЕШНУ САРАДЊУ, ДОМ ВЕТЕРНИК

 

Међу члановима Центра има седам носилаца признања „ЗАСЛУЖНИ ЛИКОВНИ ПЕДАГОГ ЈУГОСЛАВИЈЕ“ које је додељуивао Савез ликовних педагога Југославије. Савез је такође доделио извесном броју наставника признање за рад на унапређивању наставе ликовног васпитања. Такође, многи сарадници и оснивачи Центра су добитници огромног боја награда и признања како за свој уметнички, тако и за педагошки рад.

ЕВРОПСКЕ  ВРЕДНОСТИ

Од свог оснивања, Центар се својим односом према друштвеној средини и својом делатношћу трудио, а у континуитету и даље настоји да негује мултикултуралност, војвођанску и новосадску традицију, исти однос према свим етничким заједницама, њиховим културама, религијама и традиционалним вредностима на овим просторима. Центар је од оснивања до данас задржао и интернационални карактер деловања, држећи се начела универзалности ликовних уметности. Такав свој интернационализам и мултикултуралност Центар је успео да успостави и негује управо поштујући и афирмишући друштвену и националну средину у којој је и поникао, а што доказују и многобројне изложбе које је Центар организовао у склопу Дечије недеље када су се излагале међународне колекције других земаља, док су деца из Новог Сада и Војводине реализовала ликовне радове инспирисани земљом чији су радови изложени. Ове међинародне колекције су приспевале преко амбасада, а често су на отварањима изложби били присутни и амбасадори, што је свакако давало на значају како раду Центра, тако и на тежини актуелне изложбе и повезивању земаља. Такође, континуитетом и дужином свог деловања, Центар је неминовно утицао на данашњу културну јавност, јер својим ангажовањима несумњиво децу и омладину приближава и уводи у свет образовања и културе, посебно ликовне и излагачке.

ИЗДАВАШТВО

Центар и Друштво ликовних педагога Војводине, да би решили нека питања наставе и програма, као и плана часова тј. да би доказали равноправност васпитних области, радили су, уз помоћ СИЗ-е за научни рад, истраживачке пројекте. Помоћ наставницима у струци Центар је дао издавањем Билтена, па часописа „Ликовно васпитање“ –, као и  стручне публикације, публиковале су се књиге, зборници, стручни текстови. Уступао се истраживачки материјал и резултати другим издавачима. Стручњаци окупљени око Центра сугерисали су повремено уношење новина у важеће програме, а такође су учествовали у изради тих програма. Центар је остварио узорну сарадњу с бројним институцијама културе и образовања. Вршио је и Едукацију  наставника ликовне културе кроз стручна саветовања,  пратеће инструктивне изложбе и кроз студијска путовања.

ПРОБЛЕМИ

Своје прво седиште Цетар је добио у тадашњој огледеној школи ”Ђорђе Натошевић“ где су се организовале изложбе, поред изложби у другим градским галеријама и установама. Од 1997. године, захваљујући Извршном одбору града Новог Сада, Центар добија своје седиште у Новом Саду, у улици Браће Рибникара број 5, поседује галеријски простор и депо.

 1. у мају Центар се сели у ПЦ “Аполо“, Трг слободе 3, у неадекватне просторије, губи галерију и адекватан депо. 2013. Због финансијских потешкоћа Центар више није у могућности да плати закуп просторија. Центар се привремено сели у ул. Цвећарска 22, где добија просторије за канцеларију без обавезе плаћања закупа (у приватној кући тадашње директорке Еве Феди) а збирка радова се чува у неадекватним условима у приватној гаражи. 2019. Центар се још једном сели у закупљен простор у улици Милеве Марић 62, где користи 27 метара квадратних, а који су довољни само за жирирање приспелих ликовних радова који стижу на конкурсе Центра, док се вредна збирка и даље чува у приватној гаражи.

 

Најактуелнији проблем, а који се решава већ готово седамдесет година, јесте свакако адекватан депо за складиштење вредне збирке Центра. Такође, готово исти број година тежимо  отварању дечје галерије и простора за смештај Центра. Отварањем Галерије дечијих и омладинских ликовних радова Центар жели да изнесе на светлост дана, деци и свим љубитељима дечјег стваралаштва, најуспешније радове из своје богате збирке. Решењем ових проблема Центра сматрамо да би његов васпитни утицај на ширењу ликовне културе, као и његов педагошки и инструктивни утицај, дао позитивније резултате.

Након толико година непроцењивог рада, а услед недовољне заинтересованости и подршке друштва, Центар је своје активности свео искључиво на очување и реализацију свега пет ликовних конкурса, од којих су четири у календару ученичких такмичења и смотри Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, и то Изложба ликовних радова деце и омладине Србија, Изложба ауторског стрипа, ликовни конкурс „Сцена, маска, костим, лутка“ и „Светосавље и наше доба“.

План развоја Центра неминовно захтева више радног простора, односно добијање депоа, радионице за дечје стваралаштво као и сталан изложбени простор за даљу афирмацију дечјих радова и ликовне креативности младих, тј. за презентацију већ формиране колекције – можда и најбогатије на овим просторима.

Током 69. година рада Центар је изградио јединствени профил деловања и својим резултатима и потенцијалима стекао углед у бившој Југославији, потом Србији и Црној Гори, и наравно, у свету чиме заслужује још боље услове рада од постојећих. Како би се ова институција одржала те и надаље била један од знакова препознавања града Новог Сада у овој области стваралаштва, веома значајној у токовима развоја и васпитања деце и омладине.

Гледајући са ове дистанце, за нас данас, најтежи део је већ неко пре нас урадио, а на нама је да покажемо свесност и поштовање за непроцењиво благо које је остављено нама и нашем граду, те да га сачувамо од даљег пропадања  и на крају нестајања.

Материјал сабран из богате оригиналне архиве Центра.

За Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине

Љубица Танкосић

ВАЖНИЈИ ДОГАЂАЈИ И ДАТУМИ КОЈИ СУ ОБЕЛЕЖИЛИ 67. ГОДИНА РАДА ЦЕНТРА ЗА ЛИКОВНО ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ ВОЈВОДИНЕ И

САРАДЊА СА УДРУЖЕЊИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА У ЗЕМЉИ И ИНОСТРАНСТВУ

од 1954. до октобра 2021.године

1954.

 

Центар за ликовно васпитање деце и омладине Војводине, основан је 16. маја 1954, а уписан у регистар удружења грађана 22.01.1982. године

-На оснивачкој скупштини Друштва ликовних педагога Војводине изабрана је Комисија за дечји цртеж и изложбе, која после две године израста у Центар

-Отворена прва изложба ликовних радова деце Војводине, прве изложбе су биле општег карактера

1955.

 

-Прво студијско путовање сарадника и ликовних педагога на венецијански Бијенале, а наредних година путовања у Аустрију, Грчку, Мађарску, Чехословачку, Бугарску, Совјетски Савез, Француску,Источни и Западну Немчаку, Либан, Египат, Тунис…до 1991. ликовни педагози су на тај начин стицали увид у културу и ликовну баштину многих земаља.

1956.

 

-Отворена је прва изложбе ликовних радова деце Југослације (првих шест је посвећено илустрацијама текстова за децу писаца из свих шест република, а затим актуелним темама и проблемима из ликовне педагогије).

1957.

 

-Освојене прве медаље за цртеже на међународним изложбама у Индији и Јапану.

1958.

-У сарадњи са Змајевим дечјим играма отворена је прва изложба илустрација Змај Јовиних песама за децу, од тада се изложба традиционално отвара почетком јуна сваке године.

-Емина Чамо Лорбек и Богомил Карлаварис изабрани су за Национални комитет INSEA као делегати Војводине. Богомил Карлаварис је касније био члан Светског комитета, а у неколико мандата председник Националног комитета INSEA за Европу, Африку и Блиски исток.

1959.

-Отворена прва изложба “Нацрт за сцену, костим, маску“ у оквиру Мајских игара у Бечеју. Од 1993. године ова изложба се отвара у оквиру Стеријиног позорја у Српском народном позоришту у Новом Саду. До сада је организовано 60 изложби.

1960.

-Отворена прва изложба ликовних радова омладине Војводине. Ове изложбе се организују до 1997.

1961.

– Почела са радом ликовна радионица са групама деце од 7-9 година.

1962.

-Прва изложба студијских радова ликовних педагога са искуством из наставе ликовног васпитања.

1963.

-Са београдским Институтом за педагошка питања почиње рад у две основне школе у Новом Саду на испитивању корелације између практично-стваралачког и доживљајно-теоретског рада и степена доживљаја уметничког дела

1964.

-Штампана монографија Центра и Друштва поводом десет година рада и додељене плакете истакнутим сарадницима.

1965.

-Отворена Прва међународна изложба “Очима деце света“ уз учешће 16 земаља. Одржано саветовање о проблемима естетског васпитања.

-Штампан први број Билтена са текстовима са међународног саветовања.

Започето истраживање “Ликовни развој истих ученика“, укључено је преко 200 школа из целе Југославије.

1967.

– Отворена инструктивна изложба ликовних радова деце из Демократске Републике Немачке у Новом Саду под називом “Обрада линије и боја“

1969.

-Отворена Друга међународна изложба ликовних радова “Дете у свету“ уз учешће 40 земаља.

-Међународно саветовање са око 300 учесника под покровитељством INSEA-UNESCO.

-Отворена експериментална изложба “Опсервација и приказ простора“

1970.

– Изашао из штампе први број часописа за ликовне педагоге, учитеље и васпитаче “Ликовно васпитање“

1972.

– У Суботици отворена Прва изложба ликовних радова деце предшколских установа Југославије.

 

1974.

– Отворена Трећа међународна изложба ликовних радова деце из 50 земаља.

-Отворена Прва међународна изложба ликовних радова деце предшколских установа.

– Отворена Прва међународна изложба ликовних радова деце “Безбедност у саобраћају“.

– Постављена експериментална изложба “Ликовни развој ученика“ од 1965. до 1974. године.

1976.

– Отворена Прва изложба ликовних радова деце специјалних школа Југославије

– Изашла из штампе збирка текстова “Креативно и ликовно васпитање“ са трећег регионалног конгреса INSEA одржаног 1974. године у Новом Саду.

1978.

– Поводом Године ликовне културе и двадесет година од првог саветовања ликовних педагога Југославије, отворена репрезентативна изложба из збирке Центра у Бања Луци.

1979.

– Отворена прва изложба “Цвеће“ деце Новог Сада и Војводине у сарадњи са Друштвом пријатеља цвећа и зеленила.

1981.

– Отворена Четврта међународна изложба ликовних радова деце из 40 земаља под називом “Спорт гради мостове пријатељства“.

1984.

– Поводом тридесете годишњице Центра штампана монографија “Деца воле чудне ствари“ са песмама познатих писаца за децу и ликовним радовима деце са међународних изложби.

1985.

Директор Центра Милица Спасојевић посетила је на позив Британске амбасаде Уметничку академију у Лондону и неке средње и основне школе.

1986.

– У сарадњи са Културно-историјским друштвом “ПЧЕСА“  (Пролеће на ченејским салашима) отворена је прва изложба “ПЧЕСА“ ликовних радова деце Војводине.

1987.

– Отворена Прва изложба ауторског стрипа ученика Југославије у сарадњи са “Маркетпринтом“.

1992.

Центар је организовао Осмо дечје ликовно бијенале у Народном музеју у Београду.

1993.

– Отворена Прва изложба ликовних радова деце Југославије “Светосавље и наше доба“ у сарадњи са Колом српских сестара Епархије бачке.

1995.

– У Паризу отворена 23. изложба ликовних радова деце Југославије “У природи и о природи“.

– У Дортмунду отворена изложба ликовних радова деце Војводине “Деца и мир“.

1996.

– У Лими, Перу, у сарадњи са друштвом “Арка“ отворена изложба из збирке Центра.

1997.

– У оквиру 14. фестивала омладине у Хавани, Куба, Центар је поставио репрезентативну изложбу ликовних радова деце Југославије.

– Центар се из ОШ “Ђорђе Натошевић“ у Новом Саду, где се налазио од 1956. године сели у просторије у ул. Браће Рибникар 5.

1998.

– У Единбургу, Шкотска, у Галерији “Чесел“ Института за образовање Единбуршког универзитета отворена је ретроспективна изложба “Сцена , маска, костим, лутка“ из збирке Центра.

1999.

Због бомбардовања наше земље изложбе које се традиционално одржавају у мају и јуну нису могле бити одржане. Центар је у склоништима, на тротоарима, на кеју организовао јавни час цртања на којима је учествовало много деце.

– У Питсбургу, Пенсилванија, отворена је изложба “Деца и рат“ од радова насталих за време бомбардовања наше земље.

2000.

-У Тјенцину, Кина, на Међународном дечјем фестивали културе, Центар је поставио репрезентативну изложбу из своје збирке.

– у мају одржана 3. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2001.

– У Градској кући у Дортмунду, Немачка, у организацију Евангелистичке црквене заједнице из Ајхлингхофена, постављена је изложба “Рат и мир“ од цртежа насталих за време бомбардовања.

– Изложба радова деце Дортмунда  у оквиру Дечје недеље

– у мају одржана 4. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2002.

Отворена 10. изложба “Светосавље и наше доба“ на тему “Хришћанство у 21. веку“, 43. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 45. изложба “Илустрација литерарних дела“ посвећена Душану Радовићу у оквиру Змајевих дечјих игара, 16. изложба Пролеће на ченејским салашима “Пруге и возови у Војводини“, Изложба радова “Деца спајају градове“  у оквиру Дечје недеље,16. изложба ауторског стрипа ученика основних школа и 48. изложба деце Југославије “Спорт у нашим срцима“.

– у мају одржана 5. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2003.

Отворена 44. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“, 46. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Песма се речима слика“у оквиру Змајевих дечјих игара, 17. изложба Пролеће на ченејским салашима  “Вашар је био“, Изложба радова деце “Љубав и пријатељство“ у оквиру Дечје недеље, 17. изложба ауторског стрипа ученика основних школа и 49. изложба деце и омладине и 1. међународна изложба на тему “Вода“.

– у мају одржана 6. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2004.

– Поводом 50 година рада Центра отворена је ретроспективна изложба из збирке Центра (1954-2003.), одржана је свечана седница и додељене су јубиларне дипломе члановима и сарадницима.

– Штампана је монографија “50 година Центра за ликовно васпитање“

– Отворена 45. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 47. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Сад ти је дато, сад грли свет“, 18. изложба Пролеће на ченејским салашима  “Румена јабука“, Изложба радова деце Кине и Србије “Зид пријатељства“ у оквиру Дечје недеље, 18. изложба ауторског стрипа ученика основних школа и 50. изложба деце и омладине  Србије и Црне Горе и 2. међународна изложба на тему “Минијатура“.

– у мају одржана 7. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2005.

– Отворена 13. изложба “Светосавље и наше доба“ посвећена годишњици Првог српског устанка, 46. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“у оквиру Стеријиног позорја, 48. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Бајке у боји“ посвећена Хансу Кристијану Андерсену, 19. изложба Пролеће на ченејским салашима  “Село моје“, Изложба радова деце Кубе “Сунце и радост“ у оквиру Дечје недеље, 19. изложба ауторског стрипа ученика основних школа и 51. изложба деце и омладине Србије и Црне Горе и 3. међународна изложба на тему “Репрезентативно уметничко дело као мотивација за дечји ликовни израз“.

– у мају одржана 8. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2006.

– Отворена 14. изложба “Светосавље и наше доба“ на тему “Наше писмо-ћирилица“, 47. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“,

49. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Песмо моја окити се цветом!“, 20. изложба Пролеће на ченејским салашима “Земљорадња у Војводини“, Изложба радова деце Републике Словачке и деце Србије “Моје место у мом месту“ у оквиру Дечје недеље, 20. изложба ауторског стрипа ученика основних школа и 52. изложба деце и омладине Србије и Црне Горе и 4. међународна изложба на тему “Природа и облик“.

– у мају одржана 9. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2007.

– Отворена 15. изложба “Светосавље и наше доба“ посвећена Николи Тесли, 48. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“,

50. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Ршум у мојој глави“,

51. изложба Пролеће на ченејским салашима “Ловство у Војводини“,

Изложба инспирисана културним наслеђем и обичајима Русина у оквиру Дечје недеље, 21. изложба ауторског стрипа ученика основних школа и

53. изложба деце и омладине Србије и 5. међународна изложба на тему “Моја породица“.

– у мају одржана 10. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2008.

– Отворена 16. изложба “Светосавље и наше доба“ на тему “Вера и екологија“, 49. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“,

51. изложба “Илустрација литерарних дела“ ,

22. изложба Пролеће на ченејским салашима “Баштованство у Војводини“,

Изложба инспирисана културним наслеђем и обичајима Румуна у оквиру Дечје недеље, 22. изложба ауторског стрипа ученика основних школа и

54. изложба деце и омладине Србије и 6. међународна изложба на тему “Шта ћу бити кад одрастем“.

– у мају одржана 11. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2009.

– Центар се у јулу сели у нове просторије у ул. Војводе Путника 1. (Дом учитеља), уређује дечју ликовну галерију и збирку смешта у адекватни депо.

– Издата је пригодна монографија поводом 55 година рада Центра.

-Отворена 17. изложба “Светосавље и наше доба“ на тему “Црква и породица“, 50. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“,

52. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Аој крила, кад би моја била“ у оквиру Змајевих дечјих игара, 23. изложба Пролеће на ченејским салашима “Фолклор у Војводини“,

Изложба радова деце Мађарске у оквиру Дечје недеље, 23. изложба ауторског стрипа ученика основних школа и 55. изложба деце и омладине Србије и 7. међународна изложба на тему “Мој завичај“.

– у мају одржана 12. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2010.

-Отворена 18. изложба “Светосавље и наше доба“ на тему “Господе, отвори врата душе моје“, 51. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“у оквиру Стеријиног позорја, 53. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Мудре књиге кад полете летом“ , 24. изложба Пролеће на ченејским салашима  “Сточарење у Војводини“,

Изложба радова деце Јапана и деце Србије у оквиру Дечје недеље, 24. изложба ауторског стрипа ученика основних школа, 56. изложба деце и омладине Србије и 8. међународна изложба на тему “Деца и спорт “и

1. изложба “Свет маште“ радова деце и омладине ометене у развоју из Дома Ветерник.

– у мају одржана 13. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2011.

-Центар се у мају сели у ПЦ “Аполо“, Трг слободе 3, у неадекватне просторије, губи галерију.

– Отворена 19. изложба “Светосавље и наше доба“ на тему “Господ је светлост живота мога“, 52. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“,

53. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Питам се питам“у оквиру Змајевих дечјих игара , 25. изложба Пролеће на ченејским салашима “Виноградарство и винарство у Војводини“, Изложба радова деце Словеније у оквиру Дечје недеље, 25. изложба ауторског стрипа ученика основних школа, 57. изложба деце и омладине Србије и 9. међународна изложба на тему “Заштићена природна добра Србије“ и 2. изложба “Свет маште“ радова деце и омладине ометене у развоју из Дома Ветерник.

– у мају одржана 14. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2012.

– Отворена јубиларна 20. изложба “Светосавље и наше доба“, 53. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“у оквиру Стеријиног позорја, 55. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Им л’ лепше шта на свету од осмеха мог“ у оквиру Змајевих дечјих игара, 26. изложба Пролеће на ченејским салашима  “Кукуруз, жуто злато Војводине“, Изложба радова деце Мексика и деце Србије у оквиру Дечје недеље, 26. изложба ауторског стрипа ученика основних школа, 58. изложба деце и омладине Србије и 10. међународна изложба на тему “Храна од давнина оку је милина“и 3. изложба “Свет маште“ радова деце и омладине ометене у развоју из Дома Ветерник.

– у мају одржана 15. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2013.

– Због финансијских потешкоћа Центар више није у могућности  да плати закуп просторија. Центар се привремено сели у ул. Цвећарска 22, где добија просторије за канцеларију без обавезе плаћања закупа, а збирка радова се чува у неадекватним условима у гаражи.

– Отворена 21. изложба “Светосавље и наше доба“ на тему “Милански едикт и слобода за хришћане“, 54. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 56. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Поздрави ми све на овом свету“ у оквиру Змајевих дечјих игара, 27. изложба Пролеће на ченејским салашима  “Воћарство“, 27. изложба ауторског стрипа ученика основних школа, 59. изложба деце и омладине Србије и 11. међународна изложба на тему “Народна ношња и плесни фолклор“и 4. изложба “Свет маште“ радова деце и омладине ометене у развоју из Дома Ветерник.

– у мају одржана 16. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2014.

– Отворена 22. изложба “Светосавље и наше доба“ на тему “Идите и научите све народе“, 55. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 57. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Где су људи добре ћуди, песма с’ ори“ у оквиру Змајевих дечјих игара, 28. изложба Пролеће на ченејским салашима  “Лепа ката“, 28. изложба ауторског стрипа ученика основних школа , 60. изложба деце и омладине Србије и 12. међународна изложба на тему “Црвено, волим те црвено“ и 5. изложба “Свет маште“ радова деце и омладине ометене у развоју из Дома Ветерник.

– у мају одржана 17. Страшијада –екипно такмичење у прављењу страшила у сарадњи са КИД “ПЧЕСА“

2015.

– Отворена 23. изложба “Светосавље и наше доба“, 58. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “ Штогод више читаш, све си већи, јачи “- „све што расте“ у оквиру Змајевих дечјих игара, 56. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 29. изложба Пролеће на ченејским салашима  “Коњи врани“, 61. изложба деце и омладине Србије и 12. међународна изложба на тему “Кретање“, и 29. изложба ауторског стрипа ученика основних школа

2016.

– Отворена 24. изложба “Светосавље и наше доба“, 59. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “ Песма иде кроз свет цео “ у оквиру Змајевих дечјих игара, 57. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 62. изложба деце и омладине Србије и 13. међународна изложба на тему “Геометријски дух“, и 30. изложба ауторског стрипа ученика основних школа

2017.

– Отворена 25. изложба “Светосавље и наше доба“ на тему „Свети Сава“, 60. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Пипи дуга чарапа“ у оквиру Змајевих дечјих игара, 58. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 63. изложба деце и омладине Србије на тему “Уметност на и од папира“.

2018.

– Отворена 26. изложба “Светосавље и наше доба“, 61. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “ Ко хоће да доживи чуда, мора веровати да она постоје “ у оквиру Змајевих дечјих игара, 59. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 64. изложба деце и омладине Србије и 16. међународна изложба на тему Графика као вид дечјег ликовног изражавања “Кад се прсти умажу графичком бојом“, и 31. изложба ауторског стрипа ученика основних школа

2019.

– Отворена 27. изложба “Светосавље и наше доба“, 62. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Деца могу да полете “ у оквиру Змајевих дечјих игара, 50. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 65. изложба деце и омладине Србије на тему „Линија“, и 32. изложба ауторског стрипа ученика основних школа

2020.

– Отворена изложба из колекције Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине на тему “Цвеће“, Отворена 28. изложба “Светосавље и наше доба“ у онлајн формату , 63. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “ Мали принц “ у оквиру Змајевих дечјих игара, Реализована ликовна радионица за децу и омладину на тему „Рециклирана скулптура“, 61. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, Отворена изложба „Плаката“ из колекције Центра,  66. Изложба деце и омладине Србије на тему „Њено височанство светлост“, и 33. Изложба ауторског стрипа ученика Србије, Реализована ликовна радионица за децу и омладину на тему „Календар Града- деца Граду Новом Саду“

2021.

-Реализована 29. изложба “Светосавље и наше доба“ у онлајн формату , 64. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Позив“ у оквиру Змајевих дечјих игара, отворена 62. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја
Поводом Дана светог Саве (школске славе), реализована изложба најуспешнијих радова 29. ликовног конкурса „Светосавље и наше доба”, на тему „Задужбине Немањића” из колекције Центра за ликовно постављена у излозима Градске библиотеке у Новом Саду (Одељења „Ђура Даничић” и Дечјег одељења) у Дунавској улици.

-У фебруарском издању часописа за децу „Невен“, објављени су ликовни радови деце из колекције Центра за ликовно.
-У фебруарском издању часописа за децу „Мали Невен“, објављени су ликовни радови деце на тему „Календар Града- Деца Граду Новом Саду“, настали у организацији Центра за ликовно.
-Ретроспективна изложба „Графике са краја прошлог века“ из колекције Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине у галерији Новосадског дечијег културног центра – Културне станице „Млин“, Нови Сад
-Отворена 31. Изложба ликовних радова деце Србије на тему „Стари занати“
64. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “ Позив “ у оквиру Змајевих дечјих игара, 62. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја, 67. Изложба деце и омладине Србије на тему „Простор у дечјем ликовном изразу“, и 34. Изложба ауторског стрипа ученика Србије.
Започета реализација програма „Цртежи путују временом“ – велика ретроспективна изложба ликовних радова из колекције Центра, у склопу пратећег програма Нови Сад- Европска престоница културе 2022.

2022.

-У Креативном дистрикту свечано отворена велика ретроспективна изложба под називом „Цртежи путују временом“, која је обухватила ликовна остврења из колекције Центра из периода од 1954. до 2019. године. Изложба је отворена као пратећи програм Фондације- Нови сад Европска престоница културе, а у оквиру програмског лука „Будућност Европе“. -Реализована 30. изложба “Светосавље и наше доба“, 65. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Поштована децо, замислите“ у оквиру Змајевих дечјих игара, отворена 63. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру Стеријиног позорја. -Започето са дигитализацијом дела архиве који се односи на радове изложене на изложби под називом „Цртежи путују временом“. – Отворена 68. Изложба деце и омладине Србије на тему „Уметничко дело као мотивација за дечји ликовни израз “, и 35. Изложба ауторског стрипа ученика Србије. – У сарадњи са Мрежом културних станица реализован пројекат „Једна скулптура хиљаду речи“ у склопу свечаног затварање Европске престонице културе намењен деци.

2023.

64. изложба “Сцена, маска, костим, лутка“ у оквиру 68. Стеријиног позорја у Новом Саду
-Реализована 31. изложба “Светосавље и наше доба“, и 66. изложба “Илустрација литерарних дела“ на тему “Тајне шешира без дна“ у оквиру Змајевих дечјих игара,

 

Емина Чамо Лорбек

 Ева Феди

Љубица Танкосић